KAKO NAPISATI KVALITETNU MOLBU I ŽIVOTOPIS

Savjeti za posloprimce
KAKO NAPISATI KVALITETNU MOLBU I ŽIVOTOPIS Objavljeno: 07.04.2017.

Kako biste što kvalitetnije izvršili prijavu na oglas za koji ste zainteresirani, predlažemo da slijedite nekoliko jednostavnih koraka kojima ćete si olakšati komunikaciju s poslodavcem.

1. Napišite kratku molbu – motivacijsko pismo

Molbe ili motivacijska pisma nikada nisu u dugačkoj formi. Služe kao uvodni tekst kojim poslodavca informirate da ste zainteresirani za radno mjesto koje je oglasio. Obavezno navedite naziv objekta – tvrtke i radnog mjesta za koje se prijavljujete te izvor (naziv portala ili oglasnika) na kojem ste oglas pročitali! Ako je u oglasu navedena i osoba za kontakt, molbu naslovite na nju/njega.

Primjer:

Poštovani gdine Mariću,

javljam se na oglas za posao objavljen na www.posaouturizmu.hr u kojem ste naveli da tražite pomoćnog kuhara u restoranu Plava riba u Omišu.

Imam dvogodišnje radno iskustvo u kuhinji (navesti ukratko čime ste se do sada bavili, a vezano je za poziciju za koju se prijavljujete) i smatram da bih se dobro uklopio/la u Vaš tim. Odgovorna sam i marljiva osoba, spremna na učenje i usavršavanje stečenih znanja (navedite karakteristike koje smatrate bitnima za radno mjesto).

U prilogu Vam dostavljam svoj životopis. Nadam se da ćete informacije u njemu prepoznati kao zanimljive i da ćete mi pružiti priliku da Vam se i osobno predstavim.

Hvala i srdačan pozdrav,

Ivo Ivić

2. Sastavite životopis s najvažnijim informacijama koje uključuju:

a) Vaše opće podatke (ime i prezime, adresa, kontakt telefon, e-mail adresa)

b) Fotografija je poželjna (u razgovoru s poslodavcima u turizmu i ugostiteljstvu gotovo svi su napomenuli da im je fotografija važna prilikom prikupljanja informacija o kandidatima). Kandidati kojima životopisu sadrži fotografiju duže ostaju u sjećanju poslodavaca od onih koji to nisu učinili. Naravno, fotografija treba predstavljati kandidata u najboljem svjetlu – ne preporučuju se neozbiljne fotografije objavljene na društvenim mrežama.

c) Opis dosadašnjeg radnog iskustva s najvažnijim informacijama, poredano kronološki (od najnovijeg ka najstarijem datumu): naziv poslodavca i radnog mjesta, datum trajanja radnog odnosa i kratki opis radnih zadataka i stečenih vještina

d) Poznavanje stranih jezika

e) Ostale informacije koje smatrate važnima u svojoj karijeri a tiču se pozicije za koju se prijavljujete.

Nemojte zaboraviti da mnogi poslodavci provjeravaju istinitost navedenog iskustva kod vaših prijašnjih poslodavaca. Budite iskreni. Također je dobro imati na umu da je pristup društvenim mrežama omogućen svima nama , pa tako i poslodavcima, koji se često neformalno informiraju o osobama koje su se prijavile za posao baš na ovaj način čime mogu steći i negativan i pozitivan dojam o vama.

Puno sreće u potrazi za poslom želi vam vaš Posao u turizmu!