Dobre vijesti za radnike: Hrvatski turistički divovi nude sve bolje uvjete, je li to dovoljno da zadrže zaposlenike?

Poslovi
Dobre vijesti za radnike: Hrvatski turistički divovi nude sve bolje uvjete, je li to dovoljno da zadrže zaposlenike? Objavljeno: 20.02.2019.

Kako bi na vrijeme osigurale dovoljno radne snage za turističku sezonu, najveće turističke kompanije sa sindikatima su krenule pregovarati, a mnoge i ispregovarale bolje uvjete za radnike, u nadi da će ove godine barem djelomično usporiti odljev turističkih djelatnika. Među posljednjima, dobra vijest za sezonske i druge radnike dolazi iz najveće domaće turističke kompanije Valamar, koja je sa Sindikatom turizma te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije dogovorila isplatu 13. plaće, i to u neto iznosu od pet tisuća kuna.

Kako pojašnjavaju iz te kompanije, 13. plaća u 2019. bit će isplaćena svim radnicima s ugovorom na neodređeno vrijeme te svim radnicima koji će u tekućoj godini u Valamaru raditi najmanje deset mjeseci, a 13. će plaća biti isplaćena najkasnije u prosincu 2019.


Na prvome mjestu

- Prva smo turistička kompanija u Hrvatskoj koja je uvela 13. plaću kao i jamstvo minimalnih neto primanja, ali i niz drugih nagrada. Zaposlenici su nam zajedno s gostima uvijek na prvome mjestu. Drago nam je da smo postigli sporazum s našim socijalnim partnerima te ćemo suradnju nastaviti i ubuduće, poručila je direktorica Sektora ljudskih potencijala kompanije Ines Damjanić Šturman.
Jamstvo najnižih neto primanja koje spominje odnosi se na odluku da svim radnicima koji odrade puni mjesečni fond sati isplaćuju minimalna neto primanja od pet tisuća kuna, a za sezonske radnike najavljena je i isplata posebnih nagrada za sezonu između 1200 i 2000 kuna neto, ovisno o odrađenim mjesecima, od čega će se 500 kuna, kažu, isplatiti svim radnicima s plaćom za srpanj.
Ovogodišnji val poboljšanja radnih uvjeta za djelatnike prethodno je otvorila Plava laguna koja je još u prosincu 2018. dovršila pregovore o povećanju materijalnih uvjeta za zaposlenike u 2019. godini. Prema dogovoru, za sve radnike Plave lagune osnovna plaća će se od 1. svibnja uvećavati za 2%, a za radnike u operacijama za dodatnih 2,14% u prvim mjesecima 2019., dok se nagrada za sve radnike u sezonskim mjesecima uvećava za 3109 kuna.

Plava Laguna i Bluesun

Kako su najavili iz te tvrtke, s plaćama za svibanj, lipanj, srpanj i kolovoz radnicima će se isplatiti dodatna nagrada od 3848 kuna podijeljeno na četiri kalendarska mjeseca, a ostaje i isplata božićnice od 2500 kuna. Regres ostaje u iznosu od 70 kuna bruto po danu godišnjeg odmora.
Zamah za povećanje neoporezivih naknada mnogim su kompanijama dale i nedavne izmjene poreznih propisa, pa je tako tvrtka Bluesun krajem siječnja izvijestila da svim svojim zaposlenicima koji postanu roditelji odsad isplaćuje 7500 kuna naknade. Osim toga, zaposlenici Bluesuna ostvaruju pravo na božićnicu od 2700 kuna, djeca zaposlenika dobivaju darove od 600 kuna po djetetu do navršenih 15 godina života, a u prosincu se dodjeljuju i jubilarne nagrade.
Sugovornici Jutarnjeg, koji su većinom željeli ostati anonimni, poručili su kako je većina tvrtki iskoristila izmjene poreznih propisa za povećanje nekih nagrada, ali zamjeraju što su osnovice plaća u dobrom dijelu kompanija ostale nepromijenjene. “Bez stvarnog povećanja neto plaća svi problemi koje imamo s radnom snagom i dalje ostaju”, smatraju naši sugovornici.

Foto/Ilustracija: Ivo Ravić / Cropix

Izvor: https://novac.jutarnji.hr/