PINCA

Zanimljivosti
PINCA Objavljeno: 04.04.2021.

Za one koji ne znaju pinca je tradicionalni uskrsni kruh poznat i pod nazivom sirnica, iako nema veze sa sirom, postoje tek neke pretpostavke da su domaćice nekada u nju stavljale usireno tijesto umjesto kvasca. Kako sam napisala, kod mnogih od vas ona je obvezan dio uskrsnog stola, a osobita je zbog svog žute boje i slatkog okusa. Žutu boju daju joj žumanjci, a postoje recepti za pince u koju idu čak i do 12 komada žumanjaka. Ja u svoju nisam stavljala toliko, moj recept prati neke zadane okvire, ali je i ekonomičan, pa idu samo tri komada.

Vjerujem da je u mnogim domovima pinca sastavni dio Uskrsa, no kod nas nije bio takav običaj. Rodom sam iz Slavonije, ona tu nije toliko poznata, a u mom domu se nije nikada mijesila. No, ja sam to ove godine odlučila promijeniti i zamijesila sam svoju pincu.

Ovo je aromatičan kruh, predivno miriši, uživat ćete praveći pincu. Ukoliko želite da vaša bude žuća možete joj dodati začine poput kurkume ili šafrana. Jabuke možete i ne morate staviti u nju, zbog njih će pinca biti samo sočnija.

Nadam se da će vam se svidjeti.

"Pinca" Uskrsni kruh - recept:

Recept za dvije manje pince koje ostaju sočne i mekane i dva dana nakon pečenja.

Sastojci:

  • 200 ml mlijeka
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 550 g glatkog brašna
  • 50 ml ulja
  • 3 žumanjka
  • 120 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 2-3 prstohvata soli
  • po želji korica 1 limuna
  • po želji korica 1 naranče
  • 1 žlica ruma ili rakije
  • 1 veća sitno naribana jabuka

Dodatno:

  • 1 jaje
  • po želji listići badema

Priprema:

  1. U posudu za miješenje ili u posudu od miksera odmah dodajte sve sastojke, zamijesite tijesto, ručno ili s mikserom. Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi ono postalo glatko.

    Jabuku naribajte u posudu na sitni ribež bez prethodnog cijeđenja soka, samo ju direktno naribajte.

  2. Tijesto za pincu treba ostati mekanije.

  3. Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali pa ga premjestite u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže nekoliko sati, otprilike 3 sata.

  4. Kada se je tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 2 jednaka dijela. Oblikujte dvije kugle.

  5. Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.

  6. Jaje izmutite vilicom i premažite pince, po vrhu svake pince uz pomoć noža napravite križ ili X. Po želji pospite listiće badema.

  7. Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu.

  8. U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 C.

  9. Pince stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.

  10. Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam nebi izgorjele.

Napomena:

Ukoliko želite, pincu možete raditi i bez jabuke, ali zbog nje tijesto bude sočnije.

U slast!

Izvor: https://domacica.com.hr/pinca/