PINCA
Za one koji ne znaju pinca je tradicionalni uskrsni kruh poznat i pod nazivom sirnica, iako nema veze sa sirom, postoje tek neke pretpostavke da su domaćice nekada u nju stavljale usireno tijesto umjesto kvasca. Kako sam napisala, kod mnogih od vas ona je obvezan dio uskrsnog stola, a osobita je zbog svog žute boje i slatkog okusa. Žutu boju daju joj žumanjci, a postoje recepti za pince u koju idu čak i do 12 komada žumanjaka. Ja u svoju nisam stavljala toliko, moj recept prati neke zadane okvire, ali je i ekonomičan, pa idu samo tri komada.
Vjerujem da je u mnogim domovima pinca sastavni dio Uskrsa, no kod nas nije bio takav običaj. Rodom sam iz Slavonije, ona tu nije toliko poznata, a u mom domu se nije nikada mijesila. No, ja sam to ove godine odlučila promijeniti i zamijesila sam svoju pincu.
Ovo je aromatičan kruh, predivno miriši, uživat ćete praveći pincu. Ukoliko želite da vaša bude žuća možete joj dodati začine poput kurkume ili šafrana. Jabuke možete i ne morate staviti u nju, zbog njih će pinca biti samo sočnija.
Nadam se da će vam se svidjeti.
"Pinca" Uskrsni kruh - recept:
Recept za dvije manje pince koje ostaju sočne i mekane i dva dana nakon pečenja.
Sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 1 vrećica suhog kvasca
- 550 g glatkog brašna
- 50 ml ulja
- 3 žumanjka
- 120 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 50 g otopljenog maslaca
- 2-3 prstohvata soli
- po želji korica 1 limuna
- po želji korica 1 naranče
- 1 žlica ruma ili rakije
- 1 veća sitno naribana jabuka
Dodatno:
- 1 jaje
- po želji listići badema
Priprema:
-
U posudu za miješenje ili u posudu od miksera odmah dodajte sve sastojke, zamijesite tijesto, ručno ili s mikserom. Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi ono postalo glatko.
Jabuku naribajte u posudu na sitni ribež bez prethodnog cijeđenja soka, samo ju direktno naribajte.
-
Tijesto za pincu treba ostati mekanije.
-
Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali pa ga premjestite u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže nekoliko sati, otprilike 3 sata.
-
Kada se je tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 2 jednaka dijela. Oblikujte dvije kugle.
-
Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.
-
Jaje izmutite vilicom i premažite pince, po vrhu svake pince uz pomoć noža napravite križ ili X. Po želji pospite listiće badema.
-
Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu.
-
U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 C.
-
Pince stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.
-
Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam nebi izgorjele.
Napomena:
Ukoliko želite, pincu možete raditi i bez jabuke, ali zbog nje tijesto bude sočnije.
U slast!
Izvor: https://domacica.com.hr/pinca/